Bonus-Malus sistēma pārveidota par centralizētu apdrošināšanas vēstures datu servisu

No 2024. gada 1. augusta tiks pārtraukta līdzšinējā Bonus Malus (BM) sistēmas darbība, transformējot to uz centralizētu apdrošināšanas vēstures datu sniegšanas servisu. Šī pārveide tiek veikta, lai atvieglotu informācijas apmaiņu starp Zaļās kartes sistēmas dalībvalstīm un nodrošinātu vienkāršāku un saprotamāku apdrošināšanas datu atspoguļošanu.

Kas Mainās?

Līdzšinējā BM sistēma balstījās uz sarežģītiem algoritmiem un formulām, kas radīja neskaidrības un grūtības to uztvert. Jaunā sistēma nodrošinās, ka apdrošināšanas vēstures dati būs pieejami vienkāršākā un skaidrākā veidā. Tiks parādīti apdrošināšanas dienu un izraisīto apdrošināšanas gadījumu skaits kopš 2004. gada 1. maija visiem transportlīdzekļiem, kuros persona būs reģistrēta kā īpašnieks vai turētājs.

Kā Tas Darbosies?

Apdrošinātāji, novērtējot klientu riskus, joprojām ņems vērā transportlīdzekļa īpašnieka vai reģistrētā turētāja apdrošināšanas vēsturi, ietverot apdrošināšanas gadījumu un apdrošināšanas dienu skaita rādītājus. Turklāt, apdrošinātāji izmantos arī citus riska faktorus, piemēram, īpašnieka soda punktus, transportlīdzekļa izmantošanas mērķi un vietu. Personas apdrošināšanas vēsture būs pieejama Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) tīmekļa vietnē un LTAB OCTA lietotnē, bez maksas.

Ko Saka Eksperti?

“Līdz šim pastāvošā BM sistēma bija balstīta uz komplicētiem algoritmiem un formulām, kas padarīja to grūti uztveramu. Ar BM sistēmas transformāciju, apdrošināšanas vēstures datu atspoguļošana tiks īstenota vienkāršā un saprotamā veidā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Regulāra Datu Atjaunošana

Līdzšinējā BM sistēma nodrošināja apdrošināšanas vēstures datu pārskatīšanu reizi gadā par pēdējiem 11 gadiem. Jaunajā sistēmā personas apdrošināšanas vēstures datu atjaunošana tiks veikta katru dienu, sākot no 2004. gada 1. maija.

Apdrošināšanas Prēmijas

Reorganizācija neietekmēs apdrošināšanas prēmiju (polises cenu) noteikšanu. Apdrošinātāji turpinās patstāvīgi vērtēt klienta apdrošināšanas risku un noteiks apdrošināšanas prēmijas apmēru, kā tas bija līdz šim.

OCTA Sistēmas Vēsture

Latvijā OCTA sistēma tika ieviesta 1997. gadā. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir šādiem uzņēmumiem: AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

Vairāk informācijas

Dati par apdrošināšanas vēsturi būs pieejami LTAB tīmekļa vietnē www.ltab.lv un LTAB OCTA lietotnē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *