Dabas aizsardzības pārvalde aicina pieteikt vecus kokus sakopšanai programmā “No koka uz koku”

Dabas aizsardzības pārvalde, īstenojot LIFE Osmo Baltic projektu, uzsāk jaunu programmu “No koka uz koku”, kuras mērķis ir veicināt vecu koku ilgtermiņa saglabāšanu un nodrošināt piemērotu dzīvotni dažādām sugām. Īpašniekiem tiek piedāvāta iespēja bez maksas sakopt savus kokus, tādējādi palīdzot saglabāt Latvijas dabas bagātības.

Lieli un veci koki ir ne tikai dabas vērtības, bet arī svarīgi kultūrvēsturiskie objekti. Tomēr visā Eiropā novērota šo koku skaita samazināšanās, kas apdraud daudzu ar tiem saistīto sugu nākotni. “Vecu koku, tai skaitā dižkoku, atbilstoša sakopšana ir būtiska ne tikai to estētiskā izskata saglabāšanai, bet arī ekoloģisko funkciju nodrošināšanai,” uzsver LIFE Osmo Baltic projekta vadītāja Irisa Mukāne.

Īpašnieki, kuru īpašumā atrodas veci dobumaini lapu koki, tiek aicināti pieteikt savus kokus sakopšanai. Dalībai programmā prioritāri tiek pieņemti lapu koki, piemēram, parastais ozols, parastā liepa, parastā zirgkastaņa un parastā kļava. Pieteikumus var iesniegt līdz 2024. gada 15. septembrim, aizpildot tiešsaistes veidlapu Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā www.daba.gov.lv.

Veco lapu koku dobumos mājo īpaši aizsargājama un reta kukaiņu suga – lapkoku praulgrauzis, kuras pastāvēšana ir cieši saistīta ar piemērotu dzīvesvietu pieejamību. LIFE Osmo Baltic projekta mērķis ir nodrošināt šīs sugas aizsardzību, izveidojot ekoloģisku tīklu starp Lietuvas un Latvijas populācijām.

Papildu informācija par programmu un pieteikuma iesniegšanu pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā. Konsultācijas par pieteikumu sagatavošanu var iegūt, rakstot uz e-pastu koki@daba.gov.lv vai zvanot uz tālruni 25656314.

One thought on “Dabas aizsardzības pārvalde aicina pieteikt vecus kokus sakopšanai programmā “No koka uz koku”

  1. tlovertonet says:

    Thank you for another fantastic article. Where else could anyone get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *