Jelgavā notiks “Gardēžu svētki” ar piena, maizes un medus svinībām

31. augustā Jelgavas centrā notiks 24. Piena, maizes un medus svētki un 22. Latvijas novadu Siera diena, pulcējot vairāk nekā 220 ražotājus un amatu meistarus no visas Latvijas. No pulksten 9 līdz 15 apmeklētājiem būs iespēja baudīt gardēžu svētkus, kas piedāvā izcilu iespēju atklāt jaunas garšas un klātienē satikt pašus produktu radītājus.

    Pasākuma uzsvars ir likts uz veselīgu dzīvesveidu un Latvijas pārtikas produktu izcelšanu. Apmeklētājus sagaida plašs piedāvājums – degustācijas, izstrādājumu cepšana pasākuma laikā, siera laimes rats, govs slaukšanas atrakcija un pat garšu furgons ar aktivitātēm bērniem.

    Latvijas Biškopības biedrība prezentēs dažādu medus veidu daudzveidību zem devīzes “Dabas spēks karotē medus,” izglītojot interesentus par medus īpašībām. Savukārt maizes teltī Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas maizniekiem un konditoriem piedāvās atklāt, kāpēc rudzu maize tiek uzskatīta par latvju spēka avotu, cienājot ar tradicionālo maizes zupu. Apmeklētāji varēs piedalīties arī aptaujā par rudzu maizes lietošanu ikdienā, kurā daloties pieredzē, tiks dāvinātas spēcinošas rudzu maizes šķēles ar jauno medu. Aktīvākie apmeklētāji pasākuma noslēgumā varēs tikt pie sava maizes svētku kliņģera.

    Līdztekus gardumiem, svētku apmeklētājus priecēs arī muzikālie priekšnesumi Hercoga Jēkaba laukumā, kur uzstāsies tautas deju ansamblis “Lielupe,” ansamblis “Tandēms trijatā,” kā arī postfolkloras grupa “Rikši”. Mazākie svētku apmeklētāji varēs piedalīties radošajās darbnīcās, zīmējot, veidojot puzurus, papīra kroņus un rotas. Krāšņas atmiņas par pasākumu varēs iemūžināt īpašajā “Bezgalīgo sajūtu stāstu” fotostūrī.

    Skvērā aiz Jelgavas kultūras nama norisināsies Latvijas novadu Siera diena, kuru organizē biedrība “Siera klubs”. Šeit apmeklētājiem būs iespēja degustēt un iegādāties vairāk nekā 70 dažādu siera šķirņu un citus piena produktus no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem un novadu zemnieku saimniecībām.

    Pasākuma ietvaros tiks piedāvātas četras gardēžu pieturas ar dažādiem ēdieniem. No krāšņiem siera ēdieniem līdz saldumiem un tortēm – katrs atradīs kaut ko savai gaumei. Tāpat pasākuma laikā notiks Jāņu siera kroņa maiņas ceremonija un biezpienpīņu konkurss, kurā tiks meklēta jauna garša šim latviskajam gardumam.

    Papildus gardēžu priekiem, Jelgavā norisināsies arī dažādi sporta pasākumi, tostarp 3×3 basketbola turnīrs, pludmales volejbols un ātrumlaivu sacensības Lielupē.

    Vairāk informācijas pieejama mājaslapās jelgava.lv un kultura.jelgava.lv.

    One thought on “Jelgavā notiks “Gardēžu svētki” ar piena, maizes un medus svinībām

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *