Augustā Latvijā 12 cilvēki cietuši no elektrotraumas

Šā gada augustā Latvijā reģistrēts rekordliels elektrotraumu skaits – no tām cietuši 12 cilvēki, to vidū arī bērni. Viena no cietušajām ir 14 gadus veca meitene, kura guva traumu mājās, pieskaroties bojātam vadam, savukārt piecus gadus vecs zēns – no baseina tuvumā esoša elektriskā pagarinātāja. Smagas traumas guva arī pieaugušie – sieviete cieta no elektriskās strāvas trieciena, ar zāles pļāvēju uzbraucot pagarinātājam, bet 29 gadus vecs vīrietis saņēma strāvas triecienu, uzstādot plīts virsmu bez atslēgtas elektrības.

“Sadales tīkls” uzsver elektrodrošības nozīmīgumu un aicina pievērst uzmanību elektrības lietošanas pamatnoteikumiem ikdienā, jo neuzmanība var novest pie smagām sekām. Elektrotraumu biežākie cēloņi paliek nemainīgi – bojātas elektroierīces un vadi, to lietošana ūdens tuvumā un neuzmanība ar elektroinstrumentiem.

Artūrs Šmats, “Sadales tīkla” Mācību centra elektrozinību vadītājs, atgādina: “Elektrība ir neredzama un nesajūtama, taču tās radītās sekas var būt ļoti smagas. Aicinu ģimenes būt vērīgām un nodot elektrodrošības zināšanas arī bērniem.” Sākoties jaunajam mācību gadam, “Sadales tīkls” aicina skolotājus atgādināt par elektrodrošību skolēniem, izmantojot uzņēmuma piedāvātos izglītojošos materiālus.

Ja kļūstat par elektrotraumas aculiecinieku, vispirms atslēdziet elektrības padevi un izsauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot uz 113. Ir svarīgi būt informētam par pareizu rīcību šādās situācijās, jo nepareiza rīcība var radīt nopietnas sekas gan cietušajam, gan glābējam.

Papildu informācija un izglītojoši materiāli par elektrodrošību pieejami vietnē www.arelektribuneriske.lv.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *