Rudens Saulgrieži Jūrmalas Brīvdabas muzejā

Jūrmalas Brīvdabas muzejā 22. septembrī no plkst. 17.00 līdz 19.00 norisināsies Rudens saulgriežu svinības, kas iezīmē ražas novākšanas un rudens laika noslēgumu. Aicinām visus iedzīvotājus piedalīties šajā senču tradīcijās sakņotajā pasākumā un izbaudīt latviskās kultūras bagātību!

Rudens saulgrieži ir laiks, kad dabā viss ir nobriedis un novākts – lauki sakopti, raža noglabāta pagrabos un klētīs, un daba gatavojas klusajam Veļu laikam. Miķeļdienā, senču tradīcijās, tika svinētas apjumības jeb labības pļaujas noslēgums ar Jumja ķeršanu un rudens velšu baudīšanu. Šajā laikā galdā tika celts no triju dienu maluma cepts maizes klaips, un tika dziedāts, muzicēts, kā arī cienāti ciemiņi.

Pasākuma laikā folkloras kopa “Milzkalnieki” iepazīstinās ar Rudens saulgriežu tradīcijām, vedot rotaļās, dziedot un līksmojot. Amatnieks Valdemārs Surgunds dalīsies ar prasmēm, kā darināt tradicionālos skalu grozus, kas senāk tika izmantoti zemeņu lasīšanai. Savukārt amata meistare Ance Bumble atklās maizes cepšanas noslēpumus.

Apmeklētājiem būs iespēja nogaršot Miķeļdienas zupu, kas vārīta pēc senlatviešu tradīcijām, ar trīs gaļām, trīs graudiem un trīs saknēm. Pasākums ir lieliska iespēja izpriecāties un godināt rudens ražu pirms iestājas Veļu laiks.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *