Jūrmalas Brīvdabas muzejam – 45. gadskārta!

Buļļuciemā, pie Ragakāpas, 45 gadus atrodas senas zvejnieku sētu ēkas, laivas un kuģi, kas stāsta par jūras dzīves un zvejniecības vēsturi. Šis vēsturiskais stūrītis, kurā šķiet, ka laiks ir apstājies, ir Jūrmalas Brīvdabas muzejs. Šobrīd tas darbojas kā Jūrmalas muzeja filiāle, taču tā pirmsākumi meklējami 20. gadsimta vidū.

Muzeja dibināšanas idejas autors bija mākslinieks un etnogrāfs Andrejs Šulcs (1910–2006), kurš arī bija aprakstīts Imanta Ziedoņa darbā “Kurzemīte”. A. Šulcs savulaik izveidoja līdzīgu muzeju Ventspilī, taču, pārcēlies uz Jūrmalu, atnesa sev līdzi arī vīziju par plašu zvejniecības brīvdabas muzeju. 1970. gada pavasarī muzeja ideja tika simboliski iezīmēta ar piemiņas akmens un burinieka enkura uzstādīšanu Ragakāpā.

Pēc deviņu gadu veidošanas darbiem 1979. gada 15. decembrī muzejs tika oficiāli atvērts sabiedrībai, prezentējot zvejnieku sētu no 19. un 20. gadsimta mijas. Līdz šodienai muzejs ir saglabājis un attīstījis ekspozīciju, kas iepazīstina ar Jūrmalas zvejnieku dzīvi un zvejas floti. Muzeja teritorijā atrodas zvejnieku sētas rekonstrukcija ar dažādām ēkām un zvejas rīku krātuvi, kā arī iespaidīga enkuru kolekcija.

45 gadus pēc tā atvēršanas, muzejs turpina būt svarīgs Jūrmalas kultūrvēsturiskais centrs, kas saglabā mūsu senču mantojumu un sniedz iespēju ikvienam apmeklētājam sajust, kā dzīvoja jūras zvejnieki senos laikos.