Aicinājums laikus veikt valsts apmaksātos vēža skrīningus

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus aktīvi izmantot valsts piedāvāto iespēju veikt vēža skrīningus, kas ļauj agrīni atklāt vēzi un savlaicīgi uzsākt ārstēšanu. Šīs pārbaudes ir pilnībā apmaksātas no valsts budžeta un tiek organizētas ar mērķi samazināt saslimstību un mirstību no vēža, īpaši gadījumos, kad slimība vēl nav izraisījusi simptomus.

Kādēļ veikt vēža skrīningu?

Vēzis, piemēram, krūts, dzemdes kakla, prostatas un zarnu vēzis, agrīnās stadijās bieži vien neizraisa nekādas sūdzības vai simptomus. Profilaktiskās pārbaudes sniedz iespēju regulāri uzraudzīt veselības stāvokli un laikus atklāt izmaiņas organismā, kas ļauj uzsākt ārstēšanu pēc iespējas ātrāk un palielināt veiksmīgas terapijas iespējas.

Kas ir skrīnings?

Skrīnings ir sistemātiska veselības pārbaude, kas tiek piedāvāta lielai daļai iedzīvotāju ar mērķi atklāt slimības agrīnās stadijās. Vēža skrīninga ietvaros iespējams atklāt pirmsvēža stāvokļus vai agrīnās vēža formas tiem cilvēkiem, kuriem nav simptomu.

Valsts apmaksātie vēža skrīningi:

  • Krūts vēža skrīnings sievietēm vecumā no 50 līdz 70 gadiem
  • Dzemdes kakla vēža skrīnings sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem
  • Zarnu vēža skrīnings sievietēm un vīriešiem vecumā no 50 līdz 70 gadiem
  • Prostatas vēža skrīnings vīriešiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem, vai no 45 gadiem, ja ģimenē asinsradiniekam ir konstatēts prostatas vēzis

Kā saņemt uzaicinājumu uz skrīningu?

Uzaicinājumi uz krūts un dzemdes kakla vēža skrīningu tiek nosūtīti centralizēti. Sākot ar 2023. gada maiju, šie uzaicinājumi tiek izsūtīti elektroniski, izmantojot e-adresi portālā www.latvija.gov.lv. Ja e-adrese nav izveidota, uzaicinājums tiek nosūtīts pa pastu uz deklarēto dzīvesvietu.

Lai operatīvi saņemtu paziņojumus, iesakām iestatīt e-adreses paziņojumus savā e-pastā. Plašāka informācija par vēža skrīningiem pieejama SPKC mājas lapā: SPKC vēža skrīnings.

Neatlieciet pārbaudes – laikus veiktas profilaktiskās pārbaudes var izglābt dzīvību!