Jūrmalnieki aicināti uz kokles spēles meistarklasēm un gadskārtu tradīciju izzināšanu

Jūrmalas amatnieku biedrība sadarbībā ar folkloras kopu “Mare” īsteno aizraujošu projektu “Senā gadskārta”, kas veltīts Jūrmalas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un gadskārtu svinēšanas tradīciju atjaunošanai. Projekta ietvaros tiek pētītas un popularizētas seno zvejnieku ciemu vakarēšanas un muzicēšanas tradīcijas, sniedzot iespēju Jūrmalas iedzīvotājiem piedalīties to praktizēšanā.

Kokles spēles meistarklases – sākums oktobrī!

Viens no projekta centrālajiem notikumiem ir kokles spēles apguves meistarklases, kuras sāksies 21. oktobrī un turpināsies līdz 2025. gada februārim. Nodarbības notiks darbadienu vakaros Jūrmalas Jaunatnes iniciatīvu centrā Kauguros (Mazajā Nometņu ielā 1), no plkst. 18:30 līdz 20:00.

Meistarklašu grafiks:

2024. gada nodarbības: 21. oktobris, 8. un 15. novembris, 2. decembris.

2025. gada nodarbības: 13. un 27. janvāris, 10. un 17. februāris.

    Meistarklases paredzētas ikvienam interesentam – gan iesācējiem, gan pieredzējušākiem kokles spēlētājiem. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc obligāti nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, nosūtot sms ziņu folkloras kopas “Mare” vadītājai Sarmītei Sedliņai (tālr. 26425396).

    Par projektu “Senā gadskārta”

    Projekta mērķis ir apzināt un saglabāt Jūrmalas reģionam raksturīgās folkloras tradīcijas, īpaši pievēršot uzmanību muzicēšanas un vakarēšanas norisēm zvejnieku ciemos. Tradīcijas, kas tiks pētītas un apkopotas, tiks publicētas folkloras kopas “Mare” sociālajos tīklos un nodotas Jūrmalas muzejam, veidojot bagātīgu digitālo arhīvu nākamajām paaudzēm.

    Svinot gadskārtu tradīcijas – danču vakari Mārtiņos un Vatslāvjos

    Projektā tiks organizēti arī divi danču vakari, kas iezīmēs Mārtiņdienas (novembrī) un Vatslāvju (februārī) svinības. Šajos pasākumos Jūrmalas iedzīvotāji varēs ne tikai izzināt tuvākās apkārtnes folkloras mantojumu, bet arī aktīvi piedalīties dziesmu un deju izpildē. Pasākumos dalībnieki mācīsies kokles spēli, dziedās tautasdziesmas un piedalīsies latviskos dančos.

    Projekts tiek īstenots ar Jūrmalas pašvaldības atbalstu “Līdzfinansēto iniciatīvas projektu konkursā”, un tā norise paredzēta līdz 2025. gada 1. martam.

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *