Jūrmalas Neredzīgo biedrība aicina atzīmēt Starptautisko Baltā spieķa dienu

15. oktobris visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā Baltā spieķa diena, lai pievērstu sabiedrības uzmanību neredzīgo cilvēku problēmām un izaicinājumiem, ar kuriem viņi ikdienā saskaras. Arvien biežāk ielām varam redzēt cilvēkus ar balto spieķi — neatkarības simbolu tiem, kuri pārvietojas bez redzes. Baltais spieķis liecina par šādu cilvēku spēju būt patstāvīgiem un veikt dažādas ikdienas aktivitātes, apmeklēt veikalus, kultūras pasākumus un citas vietas, kas ikdienas dzīvē ir svarīgas.

    Šīs dienas mērķis ir veicināt izpratni par cilvēku ar redzes traucējumiem ikdienas dzīvi, kā arī parādīt, kā sabiedrība var būt atbalstoša un izpalīdzīga. Joprojām ir daudz situāciju, kurās cilvēkiem ar redzes traucējumiem netiek sniegts nepieciešamais atbalsts. Piemēram, daudzi autovadītāji neapstājas, redzot paceltu balto spieķi, un sabiedriskās vietās darbinieki un apmeklētāji bieži vien neizrāda iejūtību. Tāpēc Jūrmalas Neredzīgo biedrība vēlas uzsvērt, cik būtiski ir mainīt šādu attieksmi un būt atvērtiem pret visiem cilvēkiem neatkarīgi no viņu redzes spējām.

    Jūrmalas Neredzīgo biedrība aicina Jūrmalas iedzīvotājus, kuriem ir redzes traucējumi, nebaidīties sazināties ar Latvijas Neredzīgo biedrību vai LNB Rehabilitācijas centru Jūrmalā. Šīs organizācijas piedāvā dažādus atbalsta un rehabilitācijas pakalpojumus, kas palīdzēs uzlabot dzīves kvalitāti un veicināt aktīvu līdzdalību sabiedrībā.

    Kā rīkoties, sastopot neredzīgu cilvēku? Lai palīdzētu sabiedrībai labāk izprast, kā rīkoties, sastopot neredzīgu cilvēku, ir svarīgi atcerēties dažus vienkāršus, bet būtiskus noteikumus:

    • Ja redzat cilvēku ar balto spieķi, piedāvājiet palīdzību, bet neaizskariet viņu bez piekrišanas.
    • Ja esat autovadītājs un redzat paceltu balto spieķi, vienmēr apstājieties un dodiet ceļu.
    • Sabiedriskās vietās izturieties ar cieņu un pacietību, lai palīdzētu radīt iekļaujošu vidi ikvienam.

    Kopīgiem spēkiem mēs varam veidot līdzcietīgāku un atvērtāku sabiedrību, kurā ikviens cilvēks ar redzes traucējumiem var justies droši un brīvi.

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *