Izstāde “Jūrmala gleznās un grafikā. Iz vēstures” – ceļojums mākslas vēsturē Jūrmalas muzejā

Jūrmalas muzejs no 16. oktobra līdz 29. decembrim piedāvā unikālu iespēju ielūkoties Jūrmalas mākslas vēsturē ar izstādi “Jūrmala gleznās un grafikā. Iz vēstures”. Šī izstāde, kuras saknes meklējamas jau 1936. gadā, kad Jūrmalas Latviešu biedrība pirmo reizi organizēja mākslas izstādi “Jūrmala gleznās”, ļauj skatītājiem atklāt Jūrmalas tēlus un ainavas caur gleznu un grafikas darbiem no 20. gadsimta sākuma līdz pat 60. gadiem.

Jūlijs Madernieks, mākslinieks un mākslas apskatnieks, 1936. gadā par pirmo izstādi izteicās: “Visa atzinība Jūrmalas latviešu biedrībai par gleznu izstādes sarīkošanu peldsezonas laikā. Šī pirmā izstāde lai kļūtu par skaistu tradīciju…” Diemžēl tradīcija tika pārtraukta līdz ar Jūrmalas Latviešu biedrības likvidēšanu 1940. gadā, taču tagad izstāde ir atdzimusi un turpina Jūrmalas mākslas stāstu.

Ekspozīcijā skatītājiem tiek piedāvāti darbi no vairāku izcilu latviešu mākslinieku daiļrades, tai skaitā Vilhelma Purvīša, Niklāva Strunkes, Aleksandras Beļcovas, Romana Sutas un citu ievērojamu mākslinieku veikumiem. Darbi atspoguļo plašu laika posmu un stilu dažādību – no impresionisma līdz ekspresionismam.

Īpaša uzmanība pievērsta bērnu atpūtai Jūrmalā – izstādes ekspozīcijā var skatīt bērnu zīmējumus, rotaļlietas un vēsturiskos dokumentus, kas ļauj izprast, kā bērni izbaudīja Jūrmalas vasaras pirms daudziem gadiem.

Izstāde notiek sadarbībā ar vairākiem Latvijas muzejiem, galerijām un privātkolekcionāriem, kas ļāva apkopot iespaidīgu mākslas darbu kolekciju. Tā ir īpaša iespēja redzēt Latvijas mākslas vēstures daļu, kas veltīta vienai no Latvijas skaistākajām piejūras pilsētām – Jūrmalai.

Izstāde atrodas Jūrmalas muzeja otrajā stāvā, un tās apmeklējums ir bez maksas.

Izstādes laiks: 16. oktobris – 29. decembris
Darba laiks: Otrdiena – Svētdiena 10:00 – 18:00 (pirmdienās slēgts)
Ieeja: Bez maksas

ATTĒLS: Jānis Ferdinads Tīdemanis. Pludmales skats.  20.gs.30.gadi.  Audekls, eļļa. 50 x 59 cm  /    Mākslas galerijas Jēkabs kolekcija