“USAID/ENGAGE” izstāde “Ukraina miniatūrā” jūlijā Dzintaru koncertzālē!

Sākusies “USAID/ENGAGE” izstādes “Ukraina miniatūrā” turneja Eiropā, jūlija sākumā tā būs aplūkojama Dzintaru koncertzālē!

  1. jūnijā “USAID/ENGAGE” uzsāka ceļojošās izstādes “Ukraina miniatūrā” turneju pa Eiropu. Šī interaktīvā izstāde, kurā aplūkojamas 41 miniatūru 3D modeļu un videoieraksti, kā arī piedāvātas virtuālās realitātes ekskursijas, ataino Ukrainas kultūras pieminekļus un ilustrē plašos postījumus, ko izraisījis Krievijas brutālais pilna mēroga iebrukums. Izstāde uzsver Ukrainas kultūras nozīmi Eiropas kontekstā un informē par tās apdraudējumu.

Pēc Somijā, izstāde ceļos uz Latviju, kur no 8. līdz 17. jūlijam tā būs aplūkojama Dzintaru koncertzālē. Izstāde būs atvērta katru dienu no plkst. 12.00 līdz 17.30, un koncertu dienās – līdz plkst. 21.30. Ieeja izstādē visiem apmeklētājiem ir bez maksas.

Saskaņā ar Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrijas datiem, Krievijas bruņotie spēki Ukrainā ir iznīcinājuši vai bojājuši 1062 kultūras mantojuma objektus, tostarp daudzus pieminekļus, arhīvus, bibliotēkas un citas kultūras vērtības. Šie postījumi draud izdzēst svarīgu daļu no Ukrainas vēstures stāsta.

“USAID/ENGAGE” vadītājs Rolands Kovacs norāda: “Esam skaidri apzinājušies Krievijas nodomu iznīcināt Ukrainas identitāti jau kopš agresijas sākuma 2022. gada februārī. Aizsargājot Ukrainas kultūru, mēs aizsargājam arī Eiropas kultūru. Ukraina ir būtiska Eiropas daudzveidīgās kultūras mozaīkas daļa, kas tiecas integrēties Eiropā. Pašlaik Ukrainas iedzīvotāji nenogurstoši strādā, lai saglabātu savu kultūru, un dokumentē Krievijas agresijas izraisītos noziegumus un postījumus. Esmu pārliecināts, ka Ukrainas identitāte turpinās pastāvēt kā daļa no Eiropas kultūras.”

Izstādē ir iekļauti 12 video, 29 mūsdienu ukraiņu komponistu skaņdarbi un īpaši iesaistoša virtuālās realitātes ekskursija. Apmeklētāji varēs uzzināt vairāk par Ukrainas vēsturi un kultūru, Krievijas agresijas postījumu apmēriem un kā atbalstīt Ukrainas atjaunošanu un tās kultūras mantojuma aizsardzību.

Lai veicinātu izpratni par apdraudēto Ukrainas kultūras mantojumu, izstāde notiks piecās ES valstīs lielu mūzikas festivālu laikā. Izstāde tika atklāta 2024. gada 23. jūnijā Provinssi festivālā Seinäjoki, Somijā.

Izstādes “Ukraina miniatūrā” turnejas datumi:

  • 23. jūnijs–6. jūlijs: Somija, Seinäjoki centrs (Valtionkatu 1, Seinäjoki) – ieeja visiem apmeklētājiem bez maksas.
  • 8.–17. jūlijs: Latvija, Dzintaru koncertzāle (Turaidas iela 1, Jūrmala) – ieeja visiem apmeklētājiem bez maksas.
  • 19.–20. jūlijs: Latvija, Positivus festivāls (Lucavsala, Rīga) – festivāla dalībniekiem ieeja bez maksas.
  • 7.–12. augusts: Ungārija, Sziget festivāls (Május 9 parks, Budapešta) – festivāla dalībniekiem ieeja bez maksas.
  • 7.–8. septembris: Vācija, Superbloom festivāls (Olympiapark, Minhene) – festivāla dalībniekiem ieeja bez maksas.

Organizatori: “USAID/ENGAGE” iniciatīva, ko finansē ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID), un īsteno organizācija “Pact” Ukrainā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *